úterý, března 29

Na kole - okruh okolo řeky Úpy (Tip na výlet)



Okno - hrad Vízmburk
Pro náš cyklovýlet opětovně využijeme značených cykloturistických a turistických tras, kterých mimochodem v okolí Kostelci naleznete dostatek. Z Červeného Kostelce tedy po modré cyklotrase KČT č. 4018 (Okruh B. Němcové) vystoupáme do osady Devět Křížů a vjedeme do lesů. Po dvou kilometrech jsme u zříceniny hradu Vizmburku. Zde po krátkém zastaveni opouštíme na chvíli značené cesty a obloukem vlevo pokračujeme kolem hradu mírným sjezdem po široké lesni cestě, abychom se po chvili napojili na mod­rou turistickou značku. Po ni vpravo pohodlně dojedeme nad osadu Náchodec (Šiškovenský most) a po levém břehu Úpy se blížíme k Boušínské lávce (typická panská hájovna). Výško­vé metry, které jsme ztratili sjezdem od Vízmburku, musíme nyní zčásti nabrat lesni cestou pod Mstětínem na rnistni asfal­tovou komunikaci a po ni jedeme vpravo. U výjezdu z lesa nás přivítá inforrnačni tabule nad tzv. Žebráckou rokli.
Po silnici od Červeného Kostelce se vpravo kilo­metr svezeme Červenou Horou dolů. V Červené Hoře se k obdivu i foto­grafováni nabízí rázovi­tá zvonička a vyšperko­vaná dřevěnka, a to hned vedle hospody. My ovšem za ni odbočíme vpravo směr Slatina nad Úpou a sjíždíme k řece. Zvídavým cestovatelům se vyplatí přibrzdit, neboť po levé straně silnice je tabule upozorňující na vstup na zbytky kdysi mocného hradu Červená Hora. U Slatínského mlýna přejedeme řeku Úpu, odbočíme vlevo a dotočíme levý oblouk na pravý břeh řeky a cyklotrasou KČT č. 4018 (Okruh B. Němcové) a jedeme proti proudu. Pokud jsme si ještě nenašli misto na vycachtáni v řece, určitě nám zachut­ná káva v lesním stínu osvěžovny "U Špačka" u rekreačni osady (Zvoňtě! Otevřeno květen - srpen o víkendech).

Poho­dlně se projedeme ještě asi kilometr a staneme na pasece nad Boušínskou lávkou, ovšem na druhém břehu než před hodi­nou. Lesní cestou (kdysi zvaná Badhildina) dojedeme na okraj panství havlovického vodníka kolem Šiškovny do Po­klekova (rybník Jindra, smírčí kříž vlevo v zahradě, chaloup­ky a rodiště pátera Regnera Havlovického v bývalém mlýně). 

Opustíme modrou cykloznačku, abychom použili nabídky zelené cykloznačky KČT č. 4094, odbočili vlevo a za kamenným mostem zastavíli na občerstveni ve sportovním areálu. Cestou nás tabule upozorni, že jsme ve vesnici ČR roku 2007. Dále po cykloznačce je příjemná projížďka k dřevěnému krytému mostu a do Úpice. Z Úpice po silnici 1/14 jedeme opatrně kolem kostela v Batňovicích a přes Rtyni v Podkrkonoší vystoupáme k benzínové čerpací stanici s občerstvenim a ne­zapomenutelnými výhledy. Kolo nám sem samo zahne.

Za benzínkou polni cestou pohodlně dojedeme do Červeného Kostelce.

Žádné komentáře:

Okomentovat