neděle, března 20

Pěší výlet okolo hradu Vízmburku (Tip na výlet)

Hrad Vízmburk (Foto 2011)
Červená turistická značka i modrá cyklotrasa KČT č. 4018 (Okruh B. Němcové) z Červeného Kostelce kolem nádraží ČD a přes osadu Devět Křížů, zelená cyklotrasa KČT č. 4094 ze Rtyně v Podkrkonoší přes Devět Křížů a Bílý lom nás spolehlivě zavedou ke zříceninám hradu Vizmburku.
Ve své době a v tomto kraji výjimečný hrad byl na ostrohu výši­ny nad údolím řeky Úpy postupně vystavěn od první polovi­ny 13. století. Hrad zanikl v roce 1447, kdy byl pobořen Sle­zany. Rozsáhlý archeologický průzkum zde probíhal v letech 1972 až 1983. Posledních dvacet let se však hrad měnil v rui­ny a propadal v zapomnění. Nyní opět probíhají akce a práce na jeho záchranu, zpřístupnění veřejnosti a obnovu Vizmbur­ských slavností. Kvůli bezpečnosti se však zatím návštěvníkům nedoporučuje vstupovat do hradu.
Když jsme načerpali poznání z historie, máme k návratu mnoho možností. Jednou z ních je pokračovat neznačenou lesní cestou do údoli Úpy, kdy po chvíli dojdeme na modrou turistickou značku a po ní na Náchodec (Šiškovenský most) a k Boušínské lávce. Od ní po zelené do Stolína a Kostelce, nebo po žluté do Mstětína a Červeného Kostelce. Od hradu se k Devíti Křížům lze vrátit po zelené cyklorase KČT č. 4094 kolem Bílého lomu (Krákorka), kde se těžil pískovec pro stavbu Vizmbur­ku. Od hradu můžeme ovšem také po červené sestoupit do Podhradí. Odtud je možné pokračovat do Havlovic na občer­stvení ve sportovním areálu a přes Popluží a Podhradí vystou­pat na Končiny a po vyhlídkách na rtyňskou pánev zpět k De­víti Křížům, nebo po červené zabočit údolím vpravo a postup­ně stoupat Podhradím na Končiny nad Rtyní a následně po žluté k Devíti Křížům. Odtud je to do Červeného Kostelce už stále z kopce.

Žádné komentáře:

Okomentovat