čtvrtek, srpna 16

Kryštofovy kameny u Odolova

tom, že okolí Červeného Kostelce může představovat pro návštěvníka i zajímavé nálezy z geologické historie naší země svědčí i výskyt araukaritů, což jsou zkřemenělá dřeva kmenů a větší stromů, které se vyskytovaly v permokarbonu a připomínají dřevo araukárií. A kde je vlastně můžete nalézt. Stačí vyjít z Červeného Kostelce přes Bohdašín na hřebeny Jestřebích hor a ocitnete se v místech jejich hojného výskytu. Velkým viditelným útvarem araukaritů jsou pak Kryštofovy kameny - dvě velké skály nedaleko Odolova, přístupné po zelené značce. Tyto skalní útvary jsou tvořeny slepenci a dvěma mohutnými zkamenělými stromy – araukarity. Prostor v okolních lesích na hřebenu hor je pak známým nalezištěm těchto zkamenělých útvarů.

Vhodná trasa z Červeného Kostelce vede po modrém turistickém značení (Červený Kostelec – Lipky – Brodky – Rtyně v Podkrkonoší odb.k žel.stanici – Náměrka – Pod Větrným dolem – U Švédského vrchu) a dále pak pokračuje po zeleném turistickém značení (U Švédského vrchu – Kryštofovy kameny). Pokračovat se dále může po zelená a značení nás dovede kolem pěchotního srubu T-S 26 (www.t-s26.cz), který spravuje Klub vojenské historie Odolov až na turistické rozcestí Odolov. (trasa představuje cca 9 km). V objektu je budována expozice vojenské historii z období konce 30. let minulého století se zaměřením na výstavbu pevnostního systému v tehdejším Československu. Kromě toho zde můžete vidět i zajímavou expozici pěchotní a dělostřelecké munice z druhé světové války. Pěchotní srub je již v pokročilém stupni dokončenosti a návštěvník tak může spatřit typizovanou vojenskou stavbu, jenž měla po svém dokončení bránit naši republiku. Objekt je otevřen od dubna do října vždy poslední víkendy v měsíci a dále pak v červenci a srpnu každou sobotu a neděli, v případě zájmu o prohlídku v jiný termín je možno se domluvit s členy KVH Odolov.

Pokud Vám cesta neunavila a máte ještě dostatek sil, můžete směle pokračovat na rozhlednu Žaltman. Stačí pouze pokračovat po zeleném turistickém značení (Odolov – Pod Kolčarkou – Nad Šrejberkou – Bílý kůl – Žaltman). Cestu vám bude lemovat řada menších řopíků jako součást linie opevnění. Toto prodloužení trasy představuje cca 5,5 km, nicméně Vám přinese možnost pěkných výhledů do krajiny z rozhledny na nejvyšší hoře Jestřebích hor. Železná rozhledna je postavena na vrcholové skalce od roku 1967 a umožňuje panoramatický výhled na Krkonoše, Rýchory, Vraní hory, Soví a Javoří hory, Teplicko-adršpašské skály, Broumovské stěny, Úpicko, Hronovsko i Červenokostelecko. Při troše štěstí pak může návštěvník Jestřebích hor spatřit i Orlické hory, Kralický Sněžník, Zvíčinu, Kumburk a Trosky.
Vrátit se můžete zpět po zeleném turistickém značení (Žaltman – Nad Šrejberkou) a následně pokračovat po modrém turistickém značení (Nad Šrejberkou – U Šrejberky – přes Mariánský sad – Malé Svatoňovice) do Malých Svatoňovic, kde můžete navštívit Muzeum bratří Čapků M.Svatoňovice s expozicí v rodném domě spisovatele Karla Čapka a galérií obrazů Josefa Čapka. V Malých Svatoňovicích naleznete také barokní poutní kostel Sedmi radostí Panny Marie se studánkou a známý Mariánský sad s kapličkami a křížovou cestou, přičemž v horní části sadu je i kaple Boží hrob s nádhernou ukázkou araukaritů. Novinkou pro návštěvníky je portál Dědičné štoly Kateřiny – zrekonstruovaný vchod do štoly spojené s těžbou uhlí v oblasti Jestřebích hor.
více info také na www.cervenokostelecko.cz a v IC Červený Kostelec

Žádné komentáře:

Okomentovat