středa, března 4

Procházkou za vodníky na rybník Brodský (tip na výlet)

Rybník Brodský - pohled na hlavní pláž rybníka od hráze
Rybník Brodský nabízí červenokosteleckým občanům a návštěvníkům bohaté sportovní vyžití. Ve vybaveném areálu se organizují nejrůznější letní akce pro děti i dospělé a je tak častým cílem pěších výletů a cykloturistických akcí. Je místem odpočinku i aktivního vyžití. Děti zde naleznou řadu míst pro své hrátky, dospělí zase dostatek možností pro kvalitní občerstvení či klidné opalování na travnatých plážích rybníka. Pro rybáře je zase takovým malým místním rybářským rájem. Prostě pro každého to pravé. Součástí areálu je i autokemp nabízející kvalitní ubytování. 

Popis trasy: Jedná se o krátký, přibližně 6 km dlouhý, výlet do krásného prostředí červenokosteleckých rybníků. Cestou využijeme cykloturistické značení (cyklotrasa 4018) vedoucí z Červeného Kostelce (autobusové nádraží) Sokolskou a Nerudovou ulicí k rybníku Krčmařík.
V Nerudově ulici budeme míjet po pravé straně krásnou a originální kubistickou stavbu projektovanou akad. arch Josefem Gočárem a zapsanou do seznamu památek okresu Náchod – vilu továrníka Theodora Keyzlara, v současné době sídlo místní Základní umělecké školy. Odtud je to již kousek k rybníku Brodský, kde se můžete v klidu občerstvit a v případě pěkného počasí i vykoupat či zalenošit na místních travnatých plážích rybníka. Děti naleznou na břehu rybníka i proslulého místního vodníka. Pro cestu zpět do Červeného Kostelce můžete využít červené turistické značení, které vás přes les Občinu, kolem malé studánky, zavede zase zpátky do centra města. 

Zajímavá místa na trase: Nerudova ul. – Budova ZUŠ (kubistická vila továrníka Keyzlara), les Občina, Rybník Krčmařík, Rybník Brodský, studánka (délka trasy cca 6 km, nenáročná) 

Tip: Brodský rybník (též místně nazývaný Broďák) je průtočný rybník na potoce Špinka. Leží jihovýchodně od Červeného Kostelce v katastrálním území Zábrodí. Brodský rybník má rozlohu bezmála 16 hektarů. Je prostřední ze soustavy tří rybníků, větší rybník Špinka leží po proudu potoka, menší rybník Čermák proti proudu. Navazující rybník Špinka patří taktéž k oblíbeným místům trávení volného času a je vyhlášeným tábořištěm.

Žádné komentáře:

Okomentovat