úterý, dubna 7

Za Zbečnickými chleby do Maternice (tip na výlet)

Zbečnické (někdy také zkamenělé) chleby jsou pískovcové skalní útvary ve tvaru bochníků roztroušené v oblasti lesů Maternice, tj. v jihovýchodním výběžku Jestřebích hor. K jejich výskytu v těchto místech se váže místní pověst. Kromě nich narazíte na tomto výletu i na příjemné osvěžení v místní Skalákově studánce, která se připomíná i v dílech Aloise Jiráska a ještě dodnes poskytuje turistům na jejich cestách kvalitní pramenitou vodu a příjemné osvěžení v lesním stínu. 
Skalákova studánka v Maternici
Popis trasy: Zelené turistické značení: Červený Kostelec (bus.) – Kostelecké Končiny – Nad Zbečníkem; modré turistické značení : Nad Zbečníkem - Zbečník (bus.) – Skalákova studánka - Maternice (rozc.); červené turistické značení Maternice (rozc.) – Nad Horním Kostelcem - U Krkavčiny – Krkavčina (rozc.); žluté turistické značení Krkavčina (rozc.) - Bohdašín (pam.) – Bohdašín (rozc.,bus.) – Horní Kostelec (škola) – Červený Kostelec (bus.) 

Zajímavá místa na trase: Končiny, Bohdašín, Pěchotní srub T-S 5, Maternice, Skalákova studánka, Horní Kostelec (délka trasy cca 17 km, středně náročná trasa)

Tip: Pověst o Zbečnických zkamenělých chlebech vypráví o lakomé a zlomyslné selce z nedalekého Zbečníku, která podle této pověsti hodila po hladovém žebrákovi skývu chleba se zlostným přáním, „ať ti v žaludku zkamení“… Spravedlivý trest ji však neminul – a rázem zkameněly i všechny její právě upečené pecny. Ten největší, selkou zakrojený, byl dokonce přenesen na náchodský zámek, a to pro výstrahu před lidskou lakotou...

1 komentář: