středa, dubna 20

Na kole z Červeného Kostelce do Pekla (Tip na výlet)


Cesta do Pekla
Opět na kole trošku šlápneme do pedálů. Z Červeného Kostelce vyjedeme po cyklotrase KČT č. 4095, pojedeme přes Zábrodí do trubějovských lesů a vyjedeme na Kramolnu.

Překřížíme silníci i obec ve směru jízdy a u kapličky za silnící najedeme na polní asfaltku směr Vysokov (u kostela a v okolí obce připorninka a pomní­ky války r. 1866). Odtud cyklotrasou KČT č. 4056 po železničním a následně silničním mostě dojedeme na Branku k pomníku Bílý lev (bojiště války 1866, výhledy). Tato cyklotrasa nás po chvíli dovede do Václavic ke kostelíku Na Dobeníně (nejstar­ší doložený kostelík v regionu).

U informačních tabulí, u pomníků i prostých křížků v okolí kostelíka i v lese si připo­meneme hrůzy války r. 1866). Po sjezdu do Šonova po silní­ci pokračujeme přes Vrchoviny do Nového Města nad Metují (Městská památková rezervace UNESCO).

Na silničku vedoucí do Pekla nás půl kilometru od náměstí upozorní sil­niční značení. Z výletního místa Pekla na soutoku Olešenky a Metuje s hostincem (stavba z projektu architekta Dušana Jur­koviče) a venkovnim občerstvením se pohodlně přes Ostrovy (občerstvení) svezeme po nové cyklostezce až do Náchoda. 

Pokud nechceme jet po silníci přes Horní Radechovou, může­me ze Starého Města v Náchodě vystoupat po žluté turistické značce na Kra­molnu a po silníci přes Trubějov a Olešnici dojet do Červeného Kostelce.

Žádné komentáře:

Okomentovat