úterý, dubna 20

Výšlap na Končiny - Skalákova studánka (Tip na výlet)



Skalákova studánka v lesích Maternice
Z daleka viditelným místem a místem oblíbených vý­hledů do daleka je Končinský kopec (530 m n. m.). Nejkrásnější panoramatické výhledy jsou od modelářského letiště nedaleko vysílače.

Z Červeného Kostelce pozvolna stoupáme po zelené turistické značce polní a lesní cestou kolem Památníku obětem končinské tragédie z roku 1942, přetneme asfaltovou silníci a za posledním sta­vením obdivujeme a fotíme panorama Orlických hor a po­hled do Polska.
Zeleně značená cesta nás provede lesem a na pastvinách nad Hájkem nás výhledy na Hronovsko s domi­nantou Boru před námi, obec Zbečník a lesy Maternice vlevo donutí na chvíli zastavit a kochat se. Na rozcestí nad Zbeční­kem se pání kluci musí rozhodnout, zda zajdou ještě pár metrů na prohlídku pěchotního srubu T-S 5 U křížku (v červenci a srpnu otevřen v sobotu 12 - 18 hodin, v nedělí 9 - 17 hodin). Od rozcestníku sestupujeme po modré značce do Zbečníka a po chvílí opouštíme Zbečník stále po modré do lesů Materni­ce směr Skalákova studánka. 

Skalákova studánka připomínaná v dílech Aloise Jiráska dodnes poskytuje zájemcům kvalitní pramenítou vodu, podě­kováním za zázračná uzdravení touto vodou jsou četné obráz­ky svatých na stromech. V okolí se vyskytují pískovce ve tvaru bochníků, tzv. Zbečnické chleby. 

Po osvěžení chladivou vodou pokračujeme Maternící po lesní asfaltce modře znače­né na rozcestí, kde se dáme vlevo po zeleně značené cestě, která nás přes Horní Kostelec dovede do centra města.

Žádné komentáře:

Okomentovat