úterý, září 9

Malý městský okruh – střed města Červený Kostelec



Kostel sv. Jakuba Většího v Červeném Kostelci (pohled přes náměstí)
Tento městský okruh představuje spíše takovou malou procházku po městě, má však za cíl vás seznámit se všemi hlavními budovami a místy v centru města. Malé putování po červenokosteleckých památkách nás tak provede centrem města a umožní nám shlédnout ty nejzajímavější pamětihodnosti středu města. 

Tuto naši malou exkurzi do historie a současnosti Červeného Kostelce zahájíme na červenokosteleckém náměstí T.G. Masaryka přímo před budovou staré červenokostelecké radnice, kde i v současnosti sídlí městský úřad a konkrétně jsou zde umístěny kanceláře starosty města. Od staré radnice přejdeme cestu směrem k arcitektonicky zajímavé budově bývalé České spořitelny a vydáme se vlevo po státní silnici. Po zhruba 200 metrech odbočíme vpravo směrem k budově Základní školy v Červeném Kostelci. Ještě předtím se ale můžeme občerstvit v Cukrárně u Jakuba s vyhlášenou zmrzlinou v širokém okolí. 

Budova Základní školy bude po naší levé straně a my budeme mířit přímo k budověDivadla J.K.Tyla. Nacházíme se v samém centru tzv. kulturního koutku Červeného Kostelce. Před budovou divadla se nachází Přírodní areál a vzhůru směrem na návrší Chrby pak budova Sokolovny, kterou budeme opět míjet po naší levé straně. Budete-li se chtít občerstvit, můžete navštívit kavárnu v Divadle J.K.Tyla nebo Restauraci Sokolovna v budově Sokolovny. Dále budeme pokračovat po místní silnici vzhůru směrem na místní část Lipky, nicméně následně buď podél hřbitovní zdi vpravo nebo průchodem přes místní hřbitov projdeme ke Kapli sv. Cyrila a Metoděje

Od hlavního vchodu na červenokostelecký hřbitov následně sestupujeme ulicí směrem k symbolickému hrobu Viktorky (při cestě ze hřbitova po levé straně), abychom dlážděnou cestou došli zrekonstruovaným klenutým průchodem zpět na ulici Boženy Němcové. Zde odbočíme vlevo a po cca 100 metrech budeme mít po levé straně Domek Boženy Němcové.Po problídce domku, kdy se seznámíte s obdobím pobytu spisovatelky Boženy Němcové v našem městě, přejdeme ke Kostelu sv. Jakuba Většího, kde si můžeme prohlédnoutMariánský sloup, sousoší Kalvárie, nebo na hlavním schodišti do kostela sochy sv. Václava a sv. Ludmily. Od kostela následně přejdeme zpět k staré červenokostelecké radnici, kde náš malý městský okruh ukončíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat