středa, května 6

Za nádhernými výhledy Jestřebích hor (tip na výlet)

Pohled na severovýchodní svah Jestřebých hor od Chlívců
Tento výlet je vzhledem k převýšení v naší podhorské krajině trošku náročnější, nicméně nás zavede na místní hřeben Jestřebých hor, které se táhne napříč celým Kladským pomezím. Odměnou pak je překrásný výhled do okolní rozlehlé krajiny. Z vrcholů Jestřebích hor jsou nádherné výhledy na Krkonoše, Rýchory, Vraní hory, Soví a Javoří hory, Teplicko-adršpašské skály, Broumovské stěny, Úpicko, Hronovsko i celé Červenokostelecko. Při troše štěstí pak může návštěvník Jestřebích hor spatřit i Orlické hory, Kralický Sněžník, Zvíčinu, Kumburk a Trosky.


Popis trasy: Modré turistické značení : Červený Kostelec (bus.) – Červený Kostelec (Lipky) – Rtyně v Podkrkonoší (žst., odb.) Pod Větrným dolem – U Švédského vrchu; Zelené turistické značení U Nad Chlívci (bus.odb.); žluté turistické značení Nad Chlívci (bus.odb.) - U Krkavčiny – Krkavčina (rozc.) - Bohdašín (pam.) – Bohdašín (rozc.,bus.) – Horní Kostelec (škola) – Červený Kostelec (bus.)

Místa na trase: Lipky, Rtyně v Podkrkonoší, Švédský vrch, Nad Chlívky, Krkavčina, Bohdašín, Horní Kostelec (délka trasy cca 13 km, středně náročná trasa)

Tip: Nejvyšší vrchol Jestřebích hor - Žaltman (739,5 m.n.m.) byl v minulosti také nazýván Hexenstein, někdy také Belveder nebo i Výhled. Naopak jménem Žaltman se někdy nazývalo dokonce i celé pohoří, i když původní název je Jestřebí hory (z německého překladu Falgengebirge).

Žádné komentáře:

Okomentovat