pondělí, března 5

Zima v Kladském pomezí, aneb kam s dětmi

Dětská zima v Kladském pomezí – to je především sáňkování, lyžování a bruslení. Vzhledem k poloze Kladského pomezí a celkové členitosti místní krajiny je příležitostí pro tyto tradiční zimní radovánky vždy dostatek a tak mohou děti s chutí dovádět na kdejakém kopečku, zkoušet sjezdy z nejrůznějších kopců a projíždět se na bruslích na udržovaných ledových plochách a rybnících. I sebemenší kopec se pak změní v překrásnou závodní dráhu, která se dá sjet na čemkoliv. Na kdejakém dvoře a zahradě se postaví opevnění ze sněhu a svádí se nejrůznější boje se sněhovými koulemi. Volné plochy se začnou pravidelně kropit vodou a na vzniklých kluzištích se prohánějí ty nejlepší hokejové týmy místních kluků a budoucí krasobruslařky začnou nacvičovat nové jezdecké sestavy. 


Co ale dělat s dětmi v případě, že nám paní Zima zrovna nebude přát a sněhová nadílka nebude zcela ideální? Nebo kam s dětmi když se zimní podvečer rychle blíží a časný příchod tmy donutí děti k návratu domů? 

Nabízíme Vám několik tipů na zajímavé akce pro děti. 



Loukářská představení
Již tradicí jsou nejrůznější loutkářské festivaly a představení. Tato představení jsou určena jak pro nejmenší diváky, tak i pro ty odrostlejší, ale rozhodně potěší i jejich rodiče. V letošním roce, stejně jako v minulých sezónách, se tak můžeme opět podívat na Loutkářský festival do Červeném Kostelci, který se koná v listopadu a kdy každou listopadovou neděli naleznete na scéně v budově Kina Luník v Červeném Kostelci zajímavé představení. Divákům se představí jak soubor Radost z Červeného Kostelci, tak i další vyhlášené loutkové soubory z celého východočeského regionu. V Náchodě zase můžete navštívit každou sobotu od října do dubna vždy od 15:00 hodin loutkovou pohádku pro děti v rámci Loutkové scény dětem pro radost v místní Sokolovně. Také v Jaroměři si můžete 19. listopadu 2011 užít Jaroměřské loutkaření, které je přehlídkou loutkařských souborů z Jaroměře, nebo 18. prosince 2011 přehlídku Boučkova Jaroměř. 

Další, mnoha sezónami již ověřenou, akcí pro děti je pak týdenní Dětský filmový festival, který se koná vždy v říjnu (letos 17.-21.října 2011) a březnu (datum bude stanoveno) každého roku v Kině Luník v Červeném Kostelci. V programu tohoto festivalu najdou diváci jak nejnovější filmové novinky pro děti a mládež, tak i klasické pohádky či filmy. Začátky filmových představení jsou upraveny tak, aby vyhovovaly dětskému divákovi. Obdobnou přehlídku filmových pohádek pro malé i velké naleznete také například v novoměstském Kině 70, a to 4. a 18. března a 1. dubna 2012. 

I klasická divadelní scéna nezahálí a nabízí mladším diváků něco ze své nabídky. Pravidelně tak můžete s dětmi vždy jednu neděli v měsíci (mimo listopadu) navštívit Městské divadlo Dr. Josefa Čížka v Náchodě, kde se od 15 hodin hraje divadelní pohádka pro děti. V Červeném Kostelci pak můžete 17. února 2012 shlédnou Jarní příhody včelích medvídků, které se hrají v Divadle J. K. Tyla. 

Zajímavou podívanou pak jistě slibuje celostátní přehlídka dětských a mládežnických kolektivů (nefolklórních souborů) s názvem Hronovské jablíčko, která se za mezinárodní účasti bude konat v březnu 2012 v Hronově. A nejmenší pěvecké soubory se nám pak představí v průběhu května při pořádání již tradiční akce – Hronovský skřivánek, kdy se v Hronově setkávají pěvecké soubory mateřských škol náchodského regionu. 

Samozřejmostí v jednotlivých městech jsou pak nejrůznější Mikulášské besídky, adventní či vánoční trhy, karnevaly pro děti, masopustní reje a případné pracovně-zábavní kroužky pro děti. Aktuální informaci o nabídce místních akcí v daném městě vždy naleznete v místním informačním centru. 

Výběr z akcí - Loutkové festivaly, filmové festivaly, divadelní představení:
Listopad 2011
Loutkářský festival v Červeném Kostelci
Kino Luník, Červený Kostelec, více info nawww.cervenokosteleckoc.cz
19.11.2011
Jaroměřské Loutkaření – přehlídka loutkařských souborů z Jaroměře
Jaroměr, více info na www.bodi.cz
20.11.2011
Pohádkové odpoledne pro děti – Loutková pohádka LS Dětem pro radost
Kino 70, Nové Město n. Metují
18.12.2011
Boučkova Jaroměř
Jaroměř, více info na www.bodi.cz
Říjen 2011 – duben 2012
Loutková scéna dětem pro radost – každou sobotu loutková pohádka pro děti
Sokolovna Náchod – vice info nawww.detemproradost.cz
Prosinec 2011 – duben 2012
Nedělní pohádka pro děti v Městském divadle Dr. Josefa Čížka v Náchodě
Divadlo Dr. Josefa Čížka, Náchod, (www.beraneknachod.cz)
17. – 21. říjen 2011
Dětský filmový festival v Červeném Kostelci
Kino Luník, Červený Kostelec (více nawww.cervenokostelecko.cz)
25.1.2012
Pohádkové odpoledne pro děti  - filmové pohádky pro malé i velké diváky
Kino 70, Nové Město n. Metují
19.-23.3. 2012
Dětský filmový festival v Červeném Kostelci
Kino Luník, Červený Kostelec (více nawww.cervenokostelecko.cz)
25.2.2012
Pohádkové odpoledne pro děti – filmové pohádky pro malé i velké diváky
Kino 70, Nové Město n. Metují
4.3., 18.3., 1.4.2012
Minifestival pohádek pro děti – nedělní pohádková představení pro malé i velké diváky
Kino 70, Nové Město n. Metují



(Ing. R. Kejzlar)

Žádné komentáře:

Okomentovat